Argaleo: Van Data naar meerwaarde

Argaleo ontwikkelt en verkoopt ICT services, applicaties en support voor bedrijven en overheid.

Met de nieuwe door Argaleo ontwikkelde ‘Digital Twin’ oplossing DIGITWIN wordt datagestuurd maatschappelijk inzicht verkregen in een regio of stad; direct online op het scherm. Thema’s als duurzaamheid, mobiliteit en veiligheid zijn in DIGITWIN ondergebracht en worden op basis van de actuele SPOTinfo dataservices met goede performance in 3D inzichtelijk gemaakt. Doordat de geodata vanuit het dataplatform Omgevingsserver worden gecombineerd met ‘real time’ databronnen, komt de data ‘tot leven’ en geeft direct inzicht in een situatie.

Enkele voorbeelden van toepassingen:

VEILIGHEIDSDASHBOARD VOOR MARATHON ROTTERDAM 2023 en 2024

Tijdens de recente Marathons van Rotterdam werd DigiTwin op basis van SPOTinfo geodata ingezet als instrument voor evenementenbeheer. Dit integraal veiligheidsdasboard biedt een integraal overzicht van verschillende aspecten van het evenement, gericht op het verbeteren van veiligheid en coördinatie. Het  bevat gedetailleerde informatie over het evenement, zoals marathonroutes, locaties van dranghekken en zones. Wat dit dashboard uniek maakt, is de integratie van real-time gegevens, waaronder de drukte op publieke locaties, informatie over verkeersstromen en de live locatie van het peloton. Dit stelt organisatoren en hulpdiensten in staat om snel te reageren op veranderende omstandigheden en effectieve beslissingen te nemen om de veiligheid van deelnemers en toeschouwers te waarborgen. Het dashboard fungeert als een gedeeld platform dat verschillende stakeholders van het evenement voorziet van dezelfde informatie, waardoor samenwerking en coördinatie worden verbeterd.

ATLAS FIETSBAAR UTRECHT

Het aantal inwoners en bezoekers van de provincie Utrecht groeit de komende jaren sterk. Om de provincie bereikbaar, groen en gezond te houden stimuleren ze het gebruik van de fiets. Ze maken fietsen daarom aantrekkelijk en veilig: ze verbeteren het regionaal fietsnetwerk, realiseren snelfietsroutes en kiezen voor innovaties die bijdragen aan gezond leven en betere bereikbaarheid; een belangrijke vestigings voorwaarde voor bedrijven.

Argaleo heeft in samenwerking met Breda University of Science (BUAS) de Atlas Fietsbaar Utrecht ontwikkeld. Hoe bereikbaar zijn scholen met de fiets? En op welke plek zou een fietstunnel het meest effectief zijn?

Atlas is een DigiTwin oplossing op basis van de gedetailleerde 3D kaart van SPOTinfo met samengestelde informatie over de gebouwde omgeving én informatie over het fietsnetwerk, snelfietsroutes en bijvoorbeeld de fietsbereikbaarheid van belangrijke locaties. Met de Atlas is het gebruik van de fiets in te zien, maar ook in mogelijke knelpunten zoals vertraging bij stoplichten.

OUTDOOR MOBILITY DIGITAL TWIN

Een van de belangrijkste maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het houden van anderhalve meter afstand van elkaar. Om dat goed vorm te geven, moet je weten hoe en waar mensen zich bewegen en hoe dat verandert over tijd. Met onderzoek op de TU Delft campus probeert het Mobility Innovation Centre Delft daar inzicht in te krijgen.

Waar en wanneer moet je maatregelen tegen de drukte nemen, en hoe effectief zijn die dan? Een speciaal op de universiteitscampus aangelegd netwerk probeert hier antwoord op te geven. Sensoren in het netwerk zetten visuele informatie om in privacy-proof data, waarbij voetgangers en fietsers als bewegende puntjes worden weergegeven en heat maps (kleurcoderingen) aangeven hoe druk het ergens is. Deze informatie wordt gecombineerd met openbare data, waaronder de openingstijden van de bruggen én de realtime locaties treinen, bussen en trams. Alle informatie wordt samengebracht in een 3D-model van de universiteit campus in de Outdoor Mobility Digital twin, op basis van SPOTinfo data.

Meer informatie over Argaleo, DIGITWIN en Digital Twin oplossingen; www.argaleo.nl of info@argaleo.com