• OpenTopo

    en SPOTinfo

SPOTinfo TopoPLUS

Wist je dat de populaire OpenTopo kaart op PDOK oorspronkelijk ook uit de koker van SPOTinfo komt? In 2020 zijn deze kaartservices ongeveer een miljard (!) keer benaderd door een heel scala aan gebruikers, waarmee deze kaart de op vijf na populairste datadienst op heel PDOK is. In steeds meer toepassingen is een OpenTopo kaart inmiddels als referentie-achtergrond te zien. Logisch, want met OpenTopo combineren we een rustig kaartbeeld met een subtiele informatie­dichtheid. Dat geeft voldoende ruimte om enerzijds eigen thematische data goed helder uit te laten komen op het kaartbeeld, en anderzijds toch voldoende contextuele ruimtelijke informatie over de omgeving er bij te hebben. De meeste andere achtergrondkaarten geven daarvoor net te weinig context.

Wel is het zo dat vanuit informatiekundig oogpunt de OpenTopo kaarten vrijwel geen informatie bevatten over de getoonde objecten. Op een gebouw, weg of weiland staat soms een naam, maar daarna houdt het al snel op.

Je kunt niet op een gebouw klikken om het bouwjaar op te vragen; je kunt niet op een weg klikken om te zien wie de wegbeheerder is en wat de maximum snelheid daar is. Vaak is dat soort informatie ook niet direct nodig, maar zou het toch handig zijn om dat met één muisklik voorhanden te hebben. Daarnaast zijn de OpenTopo kaarten per definitie “platte 2D” kaarten, die je niet kunt kantelen en draaien om een rijker perspectief van de omgeving te kunnen krijgen. Zou het niet erg handig zijn als OpenTopo ook in 3D beschikbaar zou komen, met de belangrijkste kenmerken van panden en omgevingselementen simpel aanklikbaar, voor een veel beter integraal inzicht in de omgeving waar je op dat moment in geïnteresseerd bent?

SPOTinfo heeft speciaal hiervoor TopoPlus® ontwikkeld. Zie het als de ‘next step’ van OpenTopo. Je hebt met TopoPlus® nog steeds hetzelfde vertrouwde rustige kaartbeeld, maar nu kun je dit beeld ook kantelen en draaien, en daarmee Nederland tot in groot detail in 3D bekijken. En in de objecten zelf (gebouwen, wegen, terreinen, …) is nu ook meer basisinformatie opgenomen.

Uiteraard heb je met TopoPlus® niet de volle 50 kenmerken per pand zoals bij Panden PLUS, maar de tien belangrijkste kenmerken heb je nu met één klik beschikbaar. Wel zo makkelijk!

TopoPlus® is dé basislaag van het Omgevingsserver Dataplatform van SPOTinfo. Voor een zeer betaalbaar abonnementsbedrag heb je met TopoPlus de allerbeste samenvatting van de ruimtelijke objecten in Nederland die er is. En uiteraard luisteren we naar onze gebruikers. Als de TopoPlus community essentiële informatie er graag bij wil hebben, dan kijken we of dat inhoudelijk en kostentechnisch te verwezenlijken is.

Probeer TopoPlus vandaag nog voor een kosteloze proefperiode van 3 weken.