• SPOTinfo TopoPLUS

    vervangt OpenTopo

Wist je dat de populaire OpenTopo kaart op PDOK oorspronkelijk ook uit de koker van SPOTinfo komt? In 2020, 2021 en 2022 werden deze kaartservices ruim een miljard (!) keer benaderd door een heel scala aan gebruikers, waarmee deze kaart de op vijf na populairste datadienst op heel PDOK is. In steeds meer toepassingen was de OpenTopo kaart als referentie-achtergrond te zien. Logisch, want met OpenTopo combineerden we een rustig kaartbeeld met een subtiele informatie­dichtheid. Dat geeft voldoende ruimte om enerzijds eigen thematische data goed helder uit te laten komen op het kaartbeeld, en anderzijds toch voldoende contextuele ruimtelijke informatie over de omgeving er bij te hebben. De meeste andere achtergrondkaarten geven daarvoor net te weinig context.

Door het sterk toenemend gebruik van de OpenTopo en OpenTopo Achtergrondkaarten werd de beheerlast zo groot dat het op eigen kosten ontwikkelen, produceren, updaten en vragen beantwoorden niet meer kosteloos in de avonduren kon. Dat betekent dat SPOTinfo in Februari 2022 heeft besloten om de actualisatie, levering en (steeds drukker wordende) helpdesk van OpenTopo kaart via PDOK, Esri Nederland en Map5.nl per eind 2022 te stoppen en er een betaalde kaartendienst van te maken. Alleen zo zijn de actualiteit, de performance en de helpdesk voor vragen over de kaart nog rendabel te organiseren. PDOK, Esri Nederland en Map5.nl serveerden de OpenTopo diensten nog t/m 31-12-2022, waarbij de actualiteit via die platforms niet meer werd bijgewerkt sinds Februari 2022.

TopoPlus toont vanaf September 2023 ook waterdiepte!

OpenTopo kreeg daarmee ook een nieuwe naam: TopoPlus. De veelgebruikte OpenTopo Achtergrondkaart zal voortaan de TopoPlus Achtergrondkaart heten. Waar wij verder spreken van “TopoPlus” bedoelen we beide varianten. De inhoud en actualiteit van TopoPlus wordt bij het SPOTinfo abonnement 5 keer per jaar geactualiseerd. Dus vanaf het moment dat een TopoPlus abonnement via SPOTinfo wordt afgesloten, is de kaart weer up-to-date. De zoomniveaus blijven ongewijzigd.

De beschikbaarheid en performance van de kaartdiensten zijn minimaal van hetzelfde niveau, soms zelfs iets beter. De gebruiks-voorwaarden zijn beschreven en beschikbaar, alsmede een SLA die zaken als beveiliging, performance, uptime, monitoring en helpdesk beschrijft.

En voor iedereen met een TopoPlus abonnement, is er nu ook een kosteloze TopoPlus viewer. Voor meer informatie klik hier.

Omdat de TopoPlus een betaalde dienst is, verandert ook de (technische) toegang tot de kaart. Voor het omzetten van de Opentopo kaartdienst naar de SPOTinfo TopoPlus kaart wijzigt het endpoint, en moeten er een gebruikersnaam en wachtwoord worden ingesteld. Deze worden verstrekt bij het afsluiten van een overeenkomst met SPOTinfo. De softwarepartners van SPOTinfo zijn hierop voorbereid en kunnen dit ook uitvoeren.

SPOTinfo biedt via een jaarabonnement toegang tot TopoPlus en TopoPlus achtergrondkaart van heel Nederland én buitenlandse grensgebieden als WMTS kaartservice, met een resolutie van maximaal 3200 pixels/kilometer. De kaarten hebben een update frequentie van 5 keer per jaar.

Een jaarabonnement geldt voor gebruik van de SPOTinfo data binnen de organisatie (= intern gebruik) en optioneel daar bovenop voor gebruik van de SPOTinfo data buiten de organisatie (= internet toegang), indien de SPOTinfo data ook wordt opgenomen in de eigen publieke internet website als kaart ondersteuning. Rapportages, screenshots en afgeschermde viewers vallen hier niet onder.

In combinatie met een SPOTinfo Plus abonnement is intern gebruik van TopoPlus kosteloos. Bijvoorbeeld in combinatie met de Panden Plus (of VASTGOED) data services.

Voor organisaties zonder SPOTinfo Plus abonnement gelden vaste abonnementskosten per jaar, afhankelijk van de organisatiegrootte en het type gebruik. Het kan dus waardevol zijn om direct een SPOTinfo Plus abonnement af te sluiten, waar TopoPlus en TopoPlus achtergrondkaart zonder meerkosten worden bijgeleverd.

Vergelijk hieronder de toepasbaarheid van TopoPlus achtergrondkaart:

TopoPlus Achtergrondkaart vergelijken

Vergelijk hieronder de toepasbaarheid van TopoPlus: