• OpenTopo

    wordt TopoPlus

Opentopo wordt TopoPLUS!

Wist je dat de populaire OpenTopo kaart op PDOK oorspronkelijk ook uit de koker van SPOTinfo komt? In 2020 en 2021 werden deze kaartservices ongeveer een miljard (!) keer benaderd door een heel scala aan gebruikers, waarmee deze kaart de op vijf na populairste datadienst op heel PDOK is. In steeds meer toepassingen is een OpenTopo kaart inmiddels als referentie-achtergrond te zien. Logisch, want met OpenTopo combineren we een rustig kaartbeeld met een subtiele informatie­dichtheid. Dat geeft voldoende ruimte om enerzijds eigen thematische data goed helder uit te laten komen op het kaartbeeld, en anderzijds toch voldoende contextuele ruimtelijke informatie over de omgeving er bij te hebben. De meeste andere achtergrondkaarten geven daarvoor net te weinig context.

Door het sterk toenemend gebruik van de OpenTopo en OpenTopo Achtergrondkaarten is de beheerlast zo groot geworden dat het op eigen kosten ontwikkelen, produceren, updaten en vragen beantwoorden niet meer kosteloos in de avonduren kan. Dat betekent dat SPOTinfo heeft moeten besluiten om de actualisatie, levering en (steeds drukker wordende) helpdesk van OpenTopo kaart via PDOK, Esri Nederland, Map5.nl per eind 2022 te stoppen en er een betaalde kaartdienst van te maken. Alleen zo zijn de actualiteit, de performance en de helpdesk voor vragen over de kaart nog rendabel te organiseren. PDOK, Esri Nederland en Map5.nl serveren de bestaande OpenTopo diensten nog t/m 31-12-2022, waarbij de actualiteit via die platforms dit jaar niet meer wordt bijgewerkt.

TopoPlus detail
TopoPlus Achtergrondkaart

OpenTopo krijgt daarmee ook een nieuwe naam: TopoPlus. De veelgebruikte OpenTopo Achtergrondkaart zal voortaan de TopoPlus Achtergrond kaart heten. Waar wij verder spreken van “TopoPlus” bedoelen we beide varianten. De inhoud en actualiteit van TopoPlus wordt bij het SPOTinfo abonnement 5 keer per jaar geactualiseerd. Dus vanaf het moment dat een TopoPlus abonnement via SPOTinfo wordt afgesloten, is de kaart weer up-to-date. Ook dit jaar al; begin Oktober komt er weer een nieuwe release. De zoomniveaus blijven ongewijzigd.

De beschikbaarheid en performance van de kaartdiensten zijn minimaal van het huidige niveau, in het algemeen zelfs iets beter. De gebruiks-voorwaarden zijn beschreven en beschikbaar, alsmede een SLA die zaken als beveiliging, performance, uptime, monitoring en helpdesk beschrijft.

En voor iedereen met een TopoPlus abonnement is er nu ook een kosteloze TopoPlus viewer. Voor meer informatie klik hier.

Omdat de TopoPlus een betaalde dienst is, verandert ook de (technische) toegang tot de kaart. Voor het omzetten van je huidige OpenTopo kaartdienst naar de SPOTinfo TopoPlus kaart wijzigt het endpoint, en zullen er een gebruikersnaam en wachtwoord moeten worden ingesteld. Deze worden verstrekt bij het afsluiten van een overeenkomst met SPOTinfo.

SPOTinfo biedt via een jaarabonnement toegang tot TopoPlus en TopoPlus achtergrondkaart van heel Nederland én buitenlandse grensgebieden als WMTS kaartservice, met een resolutie van maximaal 3200 pixels/kilometer. De kaarten hebben een update frequentie van 5 keer per jaar.

Een jaarabonnement geldt voor gebruik van de SPOTinfo data binnen de organisatie (= intern gebruik) en optioneel daar bovenop voor gebruik van de SPOTinfo data buiten de organisatie (= internet toegang), indien de SPOTinfo data ook wordt opgenomen in de eigen publieke internet website als kaartondersteuning. Rapportages, screenshots en afgeschermde viewers vallen hier niet onder.

In combinatie met een SPOTinfo Plus abonnement is gebruik kosteloos.

Voor organisaties zonder SPOTinfo Plus abonnement gelden vaste abonnementskosten per jaar, afhankelijk van de organisatiegrootte en het type gebruik. Meer weten over de abonnementsprijzen? Klik hier.

Het kan dus waardevol zijn om direct een SPOTinfo Plus abonnement af te sluiten, waar TopoPlus en TopoPlus achtergrondkaart zonder meerkosten worden bijgeleverd.

Indien TopoPlus en/of TopoPlus achtergrondkaart worden ingezet als publieke kaartviewer en/of App waarbij de kaart een belangrijke component is van de toepassing met veel kaartgebruik, wordt een prijs bepaald in overleg met SPOTinfo.


Graag eerst een offerte of direct TopoPlus en TopoPlus achtergrondkaart bestellen? Stuur een bericht aan info@spotinfo.nl.

Vergelijk hieronder de toepasbaarheid van TopoPlus achtergrondkaart:

TopoPlus Achtergrondkaart vergelijken

Vergelijk hieronder de toepasbaarheid van TopoPlus:

Voorgrondkaart